Goede doelen

Natuurlijk, de basis van onze activiteiten is het ondersteunen van goede doelen. De Ven2Cops-proloog heeft zich in beginsel  gericht om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor Ven2-4Cancer, gevolgd door de stichting Stop Hersentumoren, en vanaf 2016 werd dit de stichting Ride 4 Kids.

In een vroeg stadium van de organisatie van de Proloog worden de goede doelen vastgesteld, hetgeen gebeurt in overleg met de hoofdsponsor.

Een belangrijk feit: Ven2Cops hanteert een 100% anti-strijkstokbeleid. We staan er voor garant dat al het sponsorgeld volledig wordt overgedragen aan de vooraf vastgestelde goede doelen.

Voor 2018 zullen de doelen Ride4Kids en wederom Stichting Overleven met alvleesklierkanker/Support Casper zijn.


Stichting Ride4Kids | Pyreneeën-challenge:

In Nederland worden elke week 1 a 2 kinderen met een energiestofwisselingsziekte geboren. Van deze patiëntjes sterft 50% voor de leeftijd van 10 jaar, 75% wordt nooit volwassen. Bij kinderen met een energiestofwisselingsziekte gaat er door een of meerdere fouten in het DNA iets mis met het omzetten van voeding naar energie. De energiefabrieken van het lichaam, mitochondriën genaamd, werken niet goed. Dit leidt ertoe dat het lichaam onvoldoende energie krijgt om goed te kunnen functioneren.

De delen van het lichaam die de meeste energie nodig hebben zoals de hersenen, het hart, de lever en de spieren wordt het zwaarst getroffen. Dit kan aanleiding geven tot ernstige vermoeidheid, beroertes, epilepsie, doofheid, diabetes en hartfalen. De ziekte is progressief, wat betekent dat de klachten over het algemeen steeds erger worden.

Veel patiëntjes overlijden op (zeer) jonge leeftijd. Tot op heden is er nog geen medicijn om kinderen met een energiestofwisselingsziekte te behandelen of te genezen. Omdat de groep patiëntjes relatief klein is, is het voor de farmaceutische industrie commercieel niet interessant genoeg om een medicijn te ontwikkelen. Ven2Cops wil zich inzetten om deze kinderen een toekomst te bieden door een bijdrage te leven aan het onderzoek naar medicijnen en behandelingen (www.ride4kids.nl | www.pyreneeenchallenge.nl ).

Stichting Overleven met Alvleesklierkanker/ Support Casper:

Stichting Overleven met Alvleesklierkanker zet alles op alles om nieuwe behandelmethode te vinden die het leven van de alvleesklierkankerpatiënten kunnen verbeteren en verlengen. De stichting steunt onderzoekers en specialisten die hun nek durven uit te steken om tot nieuwe oplossingen te komen.

De campagne Support Casper is onderdeel van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Met de opbrengst van de campagne hoopt de stichting onderzoek mogelijk te maken naar de effecten van de behandeling van alvleesklierkanker met viro-immunotherapie. Een nieuwe, innovatieve aanpak waarbij de kracht van de patiënt en zijn vermogen om het eigen lichaam in te zetten tegen de kwaadaardige tumor, wordt ingezet. De verwachting is dat deze behandeling straks ook toe te passen zal zijn op andere, moeilijk te behandelen vormen van kanker. Al meer dan 25 jaar werkt Prof. dr. Casper van Eijck van het Erasmus MC met alvleesklierkankerpatiënten. In al die jaren zijn er standaard drie opties zodra de diagnose alvleesklierkanker is gesteld: chemotherapie, bestraling en soms een operatie, maar meestal is het daar al te laat voor. Erg effectief zijn de behandelingen niet; op dit moment sterft 93% van alle alvleesklierpatiënten en vaak al binnen een half jaar. Voor meer informatie kijk op www.supportcasper.nl